Recept på Värmlandstårta
Marängbotten
3 äggvitor
100 gram strösocker
35 g hackade hasselnötter
2 msk kakao
Vispa äggvitorna hårt. Vänd ner dem i blandningen av socker, hackade hasselnötter och kakao. Smörj två plåtar och pudra dem med mjöl, eller ta bakplåtspapper. Rita upp två tallriksstora cirklar – en på varje plåt – och bred ut smeten ca 1 cm tjock. Grädda bottnarna i 150 grader, som sänks mot slutet av gräddningen. Tiden är 30-35 minuter, tills marängen är hård. Lossa bottnarna medan de är varma och låt dem kallna.
Kräm
3 äggulor
75 gram socker
¾ dl grädde
100 g rumsvarmt smör
Låt gulorna, sockret och grädden sjuda sakta tills det tjocknar i en kastrull. Vispa väl hela tiden. Låt svalna, rör sedan i smöret lite i taget.
Lägg samman bottnarna med smörkräm mellan och över och strö rostade hasselnötter eller rostade mandelflisor över.
Ur boken ”Det doftar Värmland” av Karin Lorenz, förlag Värmlands Museum tryckår 1995-2005.