Vanliga frågor

Betala med kort

Du kan betala med kort så gott som överallt i parken. Däremot kan du inte ta ut kontanter när du betalar.

Bollsport

Med tanke på olycksrisken för andra besökare är det inte tillåtet med brännboll, fotboll eller golf på någon av parkens grönområden. Spela däremot gärna streetbasket, beachvolleyboll och boule på där för avsedda planer.

Borttappat & upphittat

Har du tappat nyckeln, snuttefilten eller något annat viktigt kan du kontakta Naturum Värmland, där vi samlar in saker som hittats i parken. Om du hittat något är vi tacksamma om du lämnar in det på Naturum Värmland.

Buss

Karlstadsbuss linje 12 avgår från Stora torget med jämna mellanrum och stannar vid huvudentrén till Mariebergsskogen. Se www.karlstadsbuss.se

Bussparkering

Finns på parkeringen, längs med vattnet.

Djuren

Du får inte störa eller skada djuren, jaga eller fiska i Mariebergsskogen. Du ska heller inte mata djuren i Lillskogen, de får all mat de behöver av djurvårdarna.

Eld

Elda inte på andra platser än våra grillplatser. Det finns särskilda tunnor där du kan slänga engångsgrillar.

Entré

Det är vanligtvis fri entré till parken, för alla åldrar. Det är också fri entré till Naturum Värmland och Lillskogen. Vid vissa tillfällen, till exempel när det är stora konserter eller vid vår julmarknad, kan det vara entréavgift.

Frimärken

Finns att köpa i Naturum Värmlands butik.

Grillplatser

Du får grilla, men endast vid våra grillplatser som finns vid Acksjöns kapell, i Lekskogen, övre lekplatsen och båtbryggan och vid Gammelgården. Ta med dig egen ved eller grillkol. På skolloven lägger vi ut ved vid grillplatserna. Om det finns ved kvar vid grillplatsen så är du välkommen att ta.

Handikappanpassning

Stora delar av parken är tillgänglig för rullstolsburna.

Handikapparkering

Några platser på parkeringen nära huvudentrén är reserverade för dig med handikapptillstånd.

Handla

Förutom mat, dryck, fika och glass kan du även handla souvenirer, böcker och leksaker på flera ställen i parken. Hos oss hittar du till exempel den fina Karlstadsduken från Klässbols linneväveri.

Hundar

Ta gärna med hunden hit på promenad, och håll den alltid kopplad. Däremot får hundar inte komma in i Naturum Värmland, på våra serveringar eller bada här på badplatsen. De får inte heller följa med på guidningar eller föreställningar. I Lillskogen brukar det finnas en skål med vatten utställt till törstiga hundar.

Ledar- och servicehundar är självklart välkomna.

Hur tar man sig hit?

Karta och vägbeskrivning hittar du under rubriken Hitta hit.

Microvågsugn

Behöver du värma barnmaten finns micro att låna i kaféet i Naturum Värmland. Du kan också be oss värma maten i kiosken.

Parkering

Vi har en stor parkering i anslutning till huvudentrén. Några platser är reserverade för dig med handikapptillstånd. Parkeringen är gratis för alla, men tänk på att det kan bli fullt vid vissa evenemang. Ett tips är att ta båtbussen på sommaren eller stadsbuss linje 12. Eller varför inte pröva gång- och cykelvägen som leder hit längs med vattnet?

Skrindor

I dagsläget har vi inga skrindor till uthyrning.

Skötbord, toaletter

Toaletter och skötbord hittar du vid stallbacken, kiosken, Friluftsteatern och Naturum Värmland. Handikappanpassade toaletter finns på alla ställen utom stallbacken. Det kostar inget att besöka toaletterna.

Trafik

Vi vill inte att du åker bil, moped eller cykel i parken. Det blir säkrast för alla.

Under tak

Om det börjar regna kan du söka skydd i lusthusen i Lekträdgården eller i lekhuset i övre lekparken.

Övrigt

Du får inte sätta upp något med häftstift eller andra vassa föremål eftersom detta kan skada djur och barn om det hamnar på marken.