Vanliga frågor

Betala med kort

Du kan betala med kort så gott som överallt i parken. Däremot kan du inte ta ut kontanter när du betalar.

Bollsport

Med tanke på olycksrisken för andra besökare är det inte tillåtet med brännboll, fotboll eller golf på någon av parkens grönområden. Spela däremot gärna streetbasket, beachvolleyboll och boule på där för avsedda planer. Har du ingen boll så kan vi låna ut bollar, bouleset och kubbspel i kiosken vid badplatsen.

Borttappat & upphittat

Har du tappat nyckeln, snuttefilten eller något annat viktigt kan du kontakta Naturum Värmland, där vi samlar in saker som hittats i parken. Om du hittat något är vi tacksamma om du lämnar in det på Naturum Värmland.

Buss

Värmlandstrafik linje 10 avgår från Stora torget med jämna mellanrum och stannar vid huvudentrén till Mariebergsskogen. Se varmlandstrafik.se

Bussparkering

Finns på parkeringen, längs med vattnet.

Djuren

Du får inte störa eller skada djuren, jaga eller fiska i Mariebergsskogen. Du ska heller inte mata djuren i Lillskogen, de får all mat de behöver av djurvårdarna. Fel, eller för mycket, mat kan göra dem allvarligt sjuka. Du får inte ens mata med gräs.

Eld

Elda inte på andra platser än våra grillplatser. Det finns särskilda tunnor där du kan slänga engångsgrillar.

Entré

Det är vanligtvis fri entré till parken, för alla åldrar. Det är också fri entré till Naturum Värmland och Lillskogen. Vid vissa tillfällen, till exempel när det är stora konserter eller vid vår julmarknad, kan det vara entréavgift.

Frimärken

Finns att köpa i Naturum Värmlands butik.

Grillplatser

Du får grilla här, men endast vid våra grillplatser som finns vid båtbryggan, Acksjöns kapell, i Lekskogen, övre lekplatsen och vid Gammelgård. Det finns ingen grillplatserna under tak. Ta gärna med dig egen ved eller grillkol. Har du med engångsgrill får du bara använda den vid grillplatserna och finns det särskilda tunnor att slänga grillen i, efter att elden har slocknat. Vi fyller på kontinuerligt med ved vid grillplatserna, så du är välkommen att ta.

Smart bänk

Mitt i Lillskogen finns en smart bänk där du kan ladda din telefon och surfa fritt via stadsnätet.

För att ladda behöver man en sladd med sig att sätta i USB-uttaget, övrigt är det helt gratis. Här finns också en wifi-spot så att du kan surfa fritt via stadsnätet. Scanna QR-koden på bänken eller välj ”Karlstad Guest” när du går in på wifi-inställningar i mobilen.

Handikappanpassning

Stora delar av parken är tillgänglig för rullstolsburna.

Handikapparkering

Några platser på parkeringen nära huvudentrén är reserverade för dig med handikapptillstånd.

Handla

Förutom mat, dryck, fika och glass kan du även handla souvenirer, böcker och leksaker på flera ställen i parken. Hos oss hittar du till exempel den fina Karlstadsduken från Klässbols linneväveri.

Hundar

Ta gärna med hunden hit på promenad, och håll den alltid kopplad. Däremot får hundar inte komma in i Naturum Värmland, på våra serveringar eller bada här på badplatsen. De får inte heller följa med på guidningar eller föreställningar. I Lillskogen brukar det finnas en skål med vatten utställt till törstiga hundar.

Ledar- och servicehundar är självklart välkomna.

Hur tar man sig hit?

Karta och vägbeskrivning hittar du under rubriken Hitta hit.

Microvågsugn

Behöver du värma barnmaten finns micro att låna i kaféet i Naturum Värmland. Du kan också be oss värma maten i kiosken.

Parkering

Vi har en stor parkering i anslutning till huvudentrén. Några platser är reserverade för dig med handikapptillstånd. Parkeringen är gratis för alla, men tänk på att det kan bli fullt vid vissa evenemang. Ett tips är att ta båtbussen på sommaren eller stadsbuss linje 10. Eller varför inte pröva gång- och cykelvägen som leder hit längs med vattnet?

Skrindor

I dagsläget har vi inga skrindor till uthyrning.

Skötbord, toaletter

Toaletter och skötbord hittar du vid stallbacken, kiosken, Friluftsteatern och Naturum Värmland. Handikappanpassade toaletter finns på alla ställen utom stallbacken. Det kostar inget att besöka toaletterna.

Trafik

Du får inte köra bil, moped, cykel eller elsparkcykel i parken. Det blir säkrast för alla. Du får leda din cykel genom parken men inte parkera den inne i parken.

Under tak

Om det börjar regna kan du söka skydd i lusthusen i Lekträdgården eller i lekhuset i övre lekparken.

Konfetti

Konfetti är väldigt svårt att städa upp och riskerar att blåsa omkring över stora ytor. Därför är det inte tillåtet att sprida någon form av konfetti i parken.

Övrigt

Du får inte sätta upp något med häftstift eller andra vassa föremål eftersom detta kan skada djur och barn om det hamnar på marken.

Vad gäller för utdelning av flygblad och/eller valsedlar?

Utdelning av flygblad och/eller valsedlar på offentlig plats kan under vissa omständigheter anses utgöra en allmän sammankomst, och då krävs tillstånd. Att bara dela ut flygblad är inte att se som en allmän sammankomst, men om personerna som delar ut flygblad manifesterar sitt budskap också på annat sätt, t.ex. genom tal, banderoller eller flaggor, och det finns möjlighet för allmänheten att delta, är det att se som en allmän sammankomst. Då behöver du söka tillstånd hos Polisen för allmän sammankomst.

Får jag sätta upp affischer utan tillstånd?

Den lokala ordningsstadgan i kommunen anger var det är tillåtet att sätta upp affischer med mera. Det finns särskilt utvalda platser där vem som helst får sätta upp anslag. På övriga offentliga platser krävs det tillstånd för att sätta upp till exempel valaffischer. Då behöver du söka tillstånd hos Polisen för att använda offentlig plats.