Djurvårdare och en vit killing.

”Roligt med djuren varje dag”

Ellen Nyström har längtat tillbaka till Lillskogen sedan hon gjorde sin praktik här i nian. Nu är hon tillbaka på arbetsplatsen under tre veckor som feriearbetare, och trivs lika bra nu som hon gjorde då.

I en hage med getter och killingar står Ellen och krattar i solen för att göra det fint till djuren. Detta är inte första gången som Ellen arbetar i Lillskogen. När hon i nian skulle göra sin praktik valde hon att vara just här och jag frågar henne vad som gjorde att hon ville komma tillbaka.

–Det är så roligt att få vara med djuren varje dag. Och de som jobbar här är jättesnälla och duktiga på att förklara och ge instruktioner, så jag trivs jättebra.

En dag i Lillskogen

En vanlig arbetsdag i Lillskogen börjar med att byta om till arbetskläder för att sedan börja med de dagliga rutinerna som städning och matning av djuren. Halva arbetsdagen spenderar hon på Sätervallen tillsammans med andra feriearbetare. Dit kommer besökare för att leka med käpphästarna, kasta hästsko, spela kubb och hoppa säckhoppning. Ellen hjälper till att hålla ordning och leker gärna med barnen om de vill. Hon berättar att de ibland låter några av Lillskogens får komma till Sätervallen, vilket är uppskattat av besökarna som får hälsa och klappa på fåren.

– Det bästa med att arbeta i Mariebergsskogen är såklart djuren, berättar Ellen. Men att vara utomhus på dagarna och träffa alla glada besökare värderar hon också högt.

För att göra ett bra jobb i Lillskogen berättar Ellen att det är viktigt att man tycker om djur. Eftersom djurvårdarna i Lillskogen är ute och jobbar i alla väder med djuren och alltid har mycket att städa ska man inte heller vara rädd för att bli lite skitig. Hon menar att man får ta i och bli smutsig ibland, men att det är helt okej. Belöningen är ju att det blir fint och det är roligt att ta hand om djuren. I arbetet, speciellt under arbetspassen på Sätervallen får Ellen och hennes kollegor många olika frågor från besökarna om Mariebergsskogen. Hon berättar att det var väldigt mycket att lära sig de första dagarna, men att hon nu har koll och kan svara på frågorna hon får.

När jag frågar Ellen om hennes framtidsplaner är hon lite osäker men berättar att hon kanske vill jobba som djurskötare. Eller som jurist. Hon berättar att hon gärna vill ha djur i framtiden, och kanske bo på en gård. Men först ska hon njuta av sommaren, resa till Island med familjen, gå på konsert och umgås med vänner. För att till hösten börja andra året på Sundsta-Älvkullegymnasiets samhällsvetenskapsprogram.