Två flickor leker glatt i Lekträdgården.

Skolor

Det händer alltid mycket i Mariebergsskogen och oavsett årstid finns det något att göra med din skolklass. Kom hit på egen hand och upptäck parken, eller ta hjälp av oss för att ordna en guidad tur eller någon annan aktivitet. Lek utomhus och grilla mat över öppen eld, eller lär mer om växter, djur och natur tillsammans med någon av våra guider. Så kom tillsammans med klassen till oss!

Här kan du läsa mer om våra färdiga upplägg för förskolor och skolor.

Naturum Värmland

Varmt välkommen att höra av dig om du har några funderingar eller för att boka.

GUIDNINGAR UTOMHUS

Solsystemet till fots
Hur stort är vårt solsystem? Upplev de enorma proportionerna i solsystemet, både i avstånd och storlek på planeter. Turen går genom Mariebergsskogens gammelskog. Målgrupp: Årskurs 1-7

Vem bor i skogen?
Följ med vår naturguide ut i skogen och lär om skogsmusen, haren, myran och alla de andra djuren som bor där. Målgrupp: Förskola

Skogsdjursslingan
Om skogens djur. Titta på spår och lukta på bajsar. Tassa som ett lodjur, hoppa som en hare och lukta som en järv. Målgrupp: Förskola – årskurs 3

Kika, käka, känna
Vi kikar, käkar, känner och lär oss mer om hur djurens sinnen fungerar. Målgrupp: Förskola – årskurs 3

Kika på naturen
Följ med vår naturguide ut i Mariebergsskogen. Med hjälp av kikare lär sig eleverna mer om djur- och växtlivet. Målgrupp: Årskurs 1 – 9

Håva småkryp
Vi håvar småkryp i Mariebergsskogens dammar och lär oss om djuren som lever under ytan. Målgrupp: Årskurs F – 9

GUIDNINGAR INNE

Djurens sinnen
Hur uppfattar djuren sin omvärld? Vilka anpassningar har djuren gjort till sin miljö? Målgrupp: Årskurs 4-9

Värmländsk natur
Följ med in i Naturum Värmlands utställning. Här får du lära dig om stort och smått i skogen – svampar, myror, fåglar och ekorrar. Vi avslutar med film.
Målgrupp: Förskola – årskurs 9

Stora rovdjur
Kom in i hörsalen för en djupdykning i de stora rovdjurens värld. Vi visar björnbajs, vargskinn och mycket mer som finns i vår rovdjurslåda. Målgrupp: Årskurs 3 – 9

Rovdjursstund
Upptäck Sveriges stora rovdjur och känn på skinn och tassar från varg, björn och lodjur. Målgrupp: Förskola – årskurs 1

BESÖK PÅ EGEN HAND

Det går bra att komma med en grupp till Naturum Värmland på egen hand. Under vanliga öppettider kostar det ingenting extra. Vill ni komma utanför våra öppettider kostar det 400 kr/timme exkl 6 % moms. Ring och boka innan ni kommer, även egna besök med grupp, så att det inte blir för många i huset samtidigt.

Kontakta oss gärna innan ni kommer hit, så kan ni få material med olika frågeställningar skickat till er i förväg. På så vis får ni ut ännu mer av ert besök här.

Guidningarnas kopplingar till läroplaner och kursplaner

Barnens köksträdgård och Lillskogen

Hönan & Bönan är öppet för barn 4-5 år i Karlstads kommuns förskolor.

Alt 1. Hönan & Bönan
Två härliga dagar med många aktiviteter i trädgård och djurhägn.
Vårbruk I Barnens köksträdgård sår vi frön, sätter potatis, gör en fågelskrämma och mycket mer. I Lillskogen går vi en djurtur för att titta till djurens ungar och sköter om kaninerna.
Höstbruk I Barnens köksträdgård har det blivit dags att skörda och smaka, lägga kompost och förbereda för nästa år. I Lillskogen lär vi oss hur man sköter en höna och om vilken mat som kommer från djuren.

Alt 2. Hönan & Bönan MINI
Hönan & Bönan MINI är ett kortare upplägg med färre moment än alternativ 1, men ändå lite av varje. Två träffar då vi hinner med vårbruk och höstbruk i både Barnens köksträdgård och Lillskogen.

Alt 3. Bönan MINI
Ett kortare upplägg enbart i Barnens köksträdgård. Vårbruk en dag i maj när vi gör en fågelskrämma, tittar på frön, sår och planterar. Höstbruk blir en dag i augusti/september då vi skördar och smakar, lägger kompost och förbereder för nästa år. Vi jobbar i grupp med tio barn i Barnens köksträdgård. Större grupper delas i två som får turas om med att vara i köksträdgården och utforska parken på egen hand.

Alt 4. Hönan MINI
Ett kortare upplägg enbart i Lillskogen. Vårbruk en dag i maj. Vi går en djurtur och tittar på djurens ungar och sköter kaniner. Höstbruk en dag i augusti/september. Vi hjälper hönan Klara att leta reda på sina ägg! Vi jobbar i grupp med tio barn i Lillskogen. Större grupper delas i två som får turas med att vara i Lillskogen och utforska parken på egen hand.