Praktisk information

Här är några saker som är bra att känna till innan du besöker oss – varmt välkommen!

Betala med kort

Du kan betala med kort så gott som överallt i parken. Däremot kan du inte ta ut kontanter när du betalar.

Bollsport

Med tanke på olycksrisken för andra besökare är det inte tillåtet med brännboll, fotboll eller golf på någon av parkens grönområden. Spela däremot gärna streetbasket, beachvolleyboll och boule på där för avsedda planer.

Borttappat & upphittat

Har du tappat nyckeln, snuttefilten eller något annat viktigt kan du kontakta Naturum Värmland, där vi samlar in saker som hittats i parken. Om du hittat något är vi tacksamma om du lämnar in det på Naturum Värmland.
E-post till naturumvarmland@karlstad.se

Broddar

Golvet på Naturum Värmland blir skadat om man har broddar på sig. Vi ber dig därför att ta av dina broddar innan du går in. Om du har en yttersula till dina broddskor så går det naturligtvis också bra.

Buss

Värmlandstrafik linje 10 avgår från Stora torget med jämna mellanrum och stannar vid huvudentrén till Mariebergsskogen. Länk till varmlandstrafik.se

Bussparkering

Finns på parkeringen, längs med vattnet.

Cykelfri park

Mariebergsskogen är en cykelfri park. Du får leda cykeln genom parken, men det finns inte någon cykelparkering inne i parken. Cykelparkering finns utanför staketet.

Djuren

Du får inte störa eller skada djuren, jaga eller fiska i Mariebergsskogen. Du ska heller inte mata djuren i Lillskogen, de får all mat de behöver av djurvårdarna.

Eld

Elda inte på andra platser än våra grillplatser.

Entré

Det är vanligtvis fri entré till parken, för alla åldrar. Det är också fri entré till Naturum Värmland och Lillskogen. Vid vissa tillfällen, till exempel när det är stora konserter, kan det vara entréavgift.

Frimärken

Finns att köpa i Naturum Värmlands butik.

Grillplatser

Det finns fem grillplatser – vid Gammelgården, Lillskogen, Acksjöns kapell, i Lekträdgården och båtbryggan. Ta med dig egen ved eller grillkol. Var noga med att släcka efter dig.

Smart bänk

Mitt i Lillskogen finns en smart bänk där du kan ladda din telefon och surfa fritt via stadsnätet.

För att ladda behöver man en sladd med sig att sätta i USB-uttaget, övrigt är det helt gratis. Här finns också en wifi-spot så att du kan surfa fritt via stadsnätet. Scanna QR-koden på bänken eller välj ”Karlstad Guest” när du går in på wifi-inställningar i mobilen.

Handikappanpassning

Stora delar av parken är tillgänglig för rullstolsburna.

Handikapparkering

Några platser på parkeringen nära huvudentrén är reserverade för dig med handikapptillstånd.

Handla

Förutom mat, dryck, fika och glass kan du även handla souvenirer, böcker och leksaker på flera ställen i parken. Hos oss hittar du till exempel den fina Karlstadsduken från Klässbols linneväveri.

Hundar

Ta gärna med hunden hit på promenad, och håll den alltid kopplad. Däremot får hundar inte komma in i Naturum Värmland, på våra serveringar eller bada här på badplatsen. De får inte heller följa med på guidningar eller föreställningar. I Lillskogen brukar det finnas en skål med vatten utställt till törstiga hundar.

Ledar- och servicehundar är självklart välkomna.

Hur tar man sig hit?

Karta och vägbeskrivning hittar du under rubriken Karta och vägbeskrivning hittar du under rubriken Hitta hit.

Mikrovågsugn

Behöver du värma barnmaten finns mikro att låna i kaféet i Naturum Värmland. Du kan också be oss värma maten i kiosken.

Parkering

Vi har en stor parkering i anslutning till huvudentrén. Några platser är reserverade för dig med handikapptillstånd. Parkeringen är gratis för alla, men tänk på att det kan bli fullt vid vissa evenemang. Ett tips är att ta Värmlandstrafik linje 10 eller båtbussen på sommaren. Eller varför inte pröva gång- och cykelvägen som leder hit längs med vattnet?

Sakta in

I parken finns stora ytor att springa av sig på, men på Naturum Värmland och i Lillskogens stallar får du sakta in. Barn kan behöva en hand att hålla i.

Skrindor

I dagsläget har vi inga skrindor till uthyrning.

Skötbord, toaletter

Toaletter och skötbord hittar du vid stallbacken, kiosken, Friluftsteatern och Naturum Värmland. Handikappanpassade toaletter finns på alla ställen utom stallbacken. Det kostar inget att besöka toaletterna.

Trafik

Vi vill inte att du åker bil, moped eller cykel i parken. Det blir säkrast för alla.

Under tak

Om det börjar regna kan du söka skydd i lusthusen i Lekträdgården eller i lekhuset i övre lekparken.

Konfetti

Konfetti är väldigt svårt att städa upp och riskerar att blåsa omkring över stora ytor. Därför är det inte tillåtet att sprida någon form av konfetti i parken.