Ursäkta röran – vi bygger om

En ny kiosk byggs vid badet. Till våren 2024 ska Ebbas kiosk stå klar. Under byggtiden köper man tågbiljetter och hyr klubbor till bangolfen i en tillfällig kiosklucka och det finns flera olika ställen med mat- och fikautbud.

Varje år har sina utmaningar. I en park som Mariebergsskogen kan det handla om väder och vind, pandemi, energikris eller som i år – att bedriva ordinarie verksamhet samtidigt som flera byggarbeten ska pågå. 

Välskött, vacker och välbesökt 

Mariebergsskogen är med omkring en halv miljon besökare ett av Värmlands största besöksmål. Den är öppen för alla, året om och det är fri entré.  

– Vår målsättning är att Mariebergsskogen ska vara välskött, vacker och välbesökt, säger vd Anna Lööf Falkman. Den behöver skötas och stegvis förbättras utifrån tidens möjligheter och förväntningar, det gäller både service och estetik.  

Våren 2024 öppnar Ebbas kiosk 

Den lilla kiosken vid badstranden har varit populär och soliga dagar har kön ringlat lång av glassugna besökare. Men verksamheten har vuxit ur badkiosken så därför startar nu bygget av en ny kiosk. Här kommer man kunna gå in och handla kioskvaror och tågbiljetter, hyra skrindor, bangolfklubbor och skridskor samt få information om allt som händer i Mariebergsskogen. 

Hela huset blir avsevärt mer energieffektiv än tidigare och det blir bättre arbetsmiljö för personalen. Det kommer att smälta väl in och samsas med Naturum Värmland, som ligger ett par hundra meter bort längs vattenbrynet.  

Under byggtiden  

Under byggtiden säljs tågbiljetter, bangolf, pinnglass, dricka och godis i en tillfällig kiosklucka vid badplatsen. Mat- och fikautbud finns också i Naturum Värmlands kafé, en tillfällig kiosk i Holken, kafévagnen Rulle, våffelkaféet Spikgården och Matstudion på Terrassen. Alla öppettider och utbud finns på www.mariebergsskogen.se  

Våren 2024 öppnas dörrarna till Ebbas kiosk. 

Vem var Ebba?  

Mariebergsskogen har en intressant historia. I slutet av 1800-talet ägdes området av doktor Conrad Höök. När han gick bort hittade hans syster, Ebba Treffenberg, en anteckning med hans önskan att Marieberg skulle skänkas till staden mot garanti för dess framtida bestånd och vård. Det var Ebba som såg till att donationen till staden blev ett faktum. 

– Vi som arbetar här tänker ofta på Ebba och Conrad och storheten i att de skänkte Mariebergsskogen till framtida generationer, berättar Anna Lööf Falkman. För att lyfta Ebbas minne lite tydligare i parkens historia ska kiosken få heta Ebbas kiosk.  

Renovering av toaletter 

De publika toaletterna vid badet renoveras under hösten 2023. Det finns andra publika toaletter vid Friluftsteatern, stallbacken och Naturum Värmland som är öppet dagligen som vanligt. 

Utvändig renovering av Mariebergs herrgård  

I sommar kommer Mariebergs herrgård vara omgiven av byggnadsställning. Det är dags att måla fasaden och renovera taket. Fasaden målas med linoljefärg i samma vita kulör som nuvarande. Herrgården har ett sadeltak med enkupigt lertegel som kommer att plockas ner, rengöras och läggas tillbaka. Arbetet beräknas vara klart i slutet av augusti.  

Cykelparkering utanför huvudentrén  

Under hösten 2023 renoveras cykelparkering utanför huvudentrén som ska få tydligare, mer funktionella cykelställ med möjlighet för ramlåsning. Det blir också fler bänkar och sittplatser. Arbetet beräknas vara klart innan årsskiftet. 

Höjdpunkter i programmet 

I sommar blir det Trollvandringar, traditionellt midsommarfirande, morgonyoga, Nallepicknick, Småkrypssafari, naturguidningar vid Naturum Värmland, utomhusbio och guidade matningsturer hos djuren i Lillskogen. Upp på scenen kliver folkkära artister – Håkan Hellström, Tommy Körberg, Gyllene Tider, Johnossi och Danny Saucedo. 

– Jag ser fram emot sommaren, säger vd Anna Lööf Falkman. När man har planerat för något så här länge är det skönt när det väl börjar märkas utåt. Det gäller ju både renoveringar och programaktiviteter.