[:sv]Din holk i skogen [:]

[:sv]Drömmer du om att se din egen fågelholk uppsatt i Mariebergsskogen? Snickra en holk och lämna in den till oss i Naturum Värmland, så hittar vi en plats åt den i skogen. En holk kan se ut på många olika sätt, och nästan alla brukar bli bebodda.

Fågelholkar kan man sätta upp närsomhelst under året. Under vår och sommar lägger fåglarna ägg i holken, men året om används holken också som skydd under natten och vid hårt väder.

Bostadsbrist i skogen

I en orörd gammelskog bildas det naturligt massor av olika stora hål och skrymslen i gamla träd, särskilt i träd som är döda men inte har fallit omkull. När vi avverkar träden innan de hinner bli så gamla uppstår brist på lämpliga bohål. Om vi sätter upp holkar kompenserar vi lite för den bostadsbrist som uppstått.

Vem flyttar in i din holk?

Hur din fågelholk ser ut är inte så viktigt, men inuti ska den vara torr. Virket får gärna vara skrovligt och ohyvlat så att fågelungarna får fäste när de ska klättra ut. Olika fåglar bygger bo på olika sätt – en del gör det genom att inreda ett kryp-in i en trädstam, eller i en holk. Några som gärna bor i håligheter är talgoxe, blåmes, svartvit flugsnappare, nötväcka och stare. Kattuggla och knipa är fåglar som behöver riktigt stora holkar.

Gör en helt vanlig, enkel fågelholk eller ta ut svängarna och skapa något personligt. Gör det tillsammans med någon du tycker om, eller gör det till en stund helt för dig själv. Kom med din fågelholk till oss, så hittar vi en plats åt den i skogen. Naturum Värmland är öppet alla dagar kl. 11-17 så det är bara att komma förbi. Varmt välkommen!

Ritning för fågelholk hittar du hos Naturhistoriska riksmuseet[:]