Närbild på gul blomma med mörkbrun mitt.

Trädgårdar

Lekträdgården

Lekträdgården i Mariebergsskogen är unik i sitt slag. Redan på entrétorget märker du inriktningen mot värmländsk historia, kultur och natur. Här rinner en liten, liten remsa av Klarälven med glänsande slomfisk på botten. Och borta i Lekskogen inbjuder bland annat Hybelejens kvarn – utrustad med klättertorn, rutschkanor och hängbroar – till fysisk lek. Vi hoppas att alla åldrar ska känna sig välkomna på upptäcksfärd. I vår lekträdgård skapas ständigt nya upplevelser genom din och de andra besökarnas aktivitet och fantasi.

Musikträdgården är ljudens trädgård. Bambuplantor skapar små rum som rymmer robusta instrument av trä, sten och metall på vilka man kan testa olika ljud och klanger. Här finns bland annat en ställning med trianglar, rörklockor och konferensen, som är ett pratrör som sträcker sig från ena änden av Lekträdgården till den andra. Här hittar du även den välklingande Gatumusikanten omgiven av stenar, som också de ger ljud ifrån sig – när man kliver på dem.

I litteraturträdgården växer kunskapens träd, äpple. I den stora syrenbersån kan man berätta sagor för varandra eller sig själv. På en slingrande gång bakom bersån finns boksidor där en saga skriven av barn presenteras.

I konstträdgården har buskar, perenner, lökar och sommarblommor komponerats ihop till en stor färgcirkel. Här finns bland annat en plats där barnen kan göra sandskulpturer med hjälp av hinkar och spadar, ett kalejdoskop och en stor snurra som bildar ett kittlande mönster.

Lekskogen finns i den södra delen av Lekträdgården och består av lövdungar med slingrande stigar och öppnare platser med fysisk lek och hinderbana. Här finns även Hybelejens kvarn, i form av ett klättertorn med rutschkana. Och illusionsspelgarna lockar till skratt både åt sig själv och andra.

Lekträdgården är ritad av arkitekt Helena Bjarnegård vid White Arkitekter och invigdes i sin helhet den 27 maj 2008.

Spikgården

Spikgårdens planteringar minner om gamla tiders rosor, perenner och äppelsorter. Här har vi samlat rosor som har anor eller dokumenterat lång historia i Värmland. Här blommar till exempel den i Värmland vanligt förekommande albarosen ”Minette” med sina ljust rosa blommor och fina doft i juni. Här växer även perenner och kryddor, humle, bärbuskar och äppelträd.

Barnens köksträdgård

Den här trädgården är en visningsträdgård för våra vanliga köksväxter, nutida som gamla. Trädgården anlades 2014 och rymmer frilandsodling, ett växthus samt bär och fruktspaljéer. Här tar vi emot förskolegrupper som tillsammans med oss odlar och smakar på vad jorden bjuder på. I övrigt kan man som besökare gå runt och titta. Skörd från köksträdgården används i den pedagogiska verksamheten eller i Naturum Värmlands kafé.