Naturnära

Nu visas fotoutställningen Naturnära av Tommy Pedersen och Roger Vikström i Naturum Värmland.

Den 12, 29 och 30 maj visas inte fotoutställningen.

Roger Vikström, naturfotograf

Ända sen jag var en liten grabb så har naturen varit mitt andra hem. Min mamma var inte glad då hon hittade små skokartonger under min säng  med snokar eller kopparormar, som jag fann under mina strapatser i skogarna runt Hässelby. 

Ormar var mitt största intresse, jag läste allt jag kom över i ämnet. Jag har varit yrkesverksam fotograf sedan 1990 med inriktning på nyheter mest med uppdrag från Expressen men även för de stora nyhetsbyråerna runt om i världen.

Yrket som fotograf har gett mig mycket och på senare år så har det blivit mer och mer naturfoto. Intresset för naturen har fått mig att tänka allt mer på miljön. Det har mig att inse hur sårbar den är och att den behöver skyddas, även här i Norden! Miljöer ändras, djur och natur hotas av vår okunnighet även likgiltighet i många fall. Om jag med någon av mina bilder kan beröra en medmänniska och att få denne att gå ut i naturen och uppleva lite av det jag känner är ett steg i rätt riktning. Dessa magiska möten med vilda djur och vacker natur, gör att vi kommer lite närmare en hållbar livsstil. Möjligheten att fotografera vilda djur, och kunskapen det ger vill jag dela med andra.

Tommy Pedersen, naturfotograf

Att fotografera och vistas i naturen är livskvalitet! Kärleken till djur & natur grundades redan i skolåldern. Intresset för fotografering vaknade ungefär samtidigt. Mitt ivriga fotograferande tog mig så småningom till en anställning som fotograf på EXPRESSEN som varade i drygt 30 år.

Sedan 2015 bor jag och frilansar i Karlstad med inriktningen djur & natur. I första hand ägnar jag mig åt den svenska naturen med Värmlands skogar som utgångspunkt. Det blir en och annan avstickare, då gärna till vårt vackra grannland Norge.

I april 2016 fick jag tillfälle att besöka Svalbard, vilket resulterade i en serie unika bilder på isbjörnar som parade sig på packisen. Att det var på midnattssolens första dag gjorde inte upplevelsen sämre!

I den tid vi lever i, när polarisarna smälter och skyddsvärda skogar huggs ner i vinstintressen, känns det viktigare än någonsin att värna om naturen. Antalet hotade djurarter är svindlande högt och varje dag dör flera arter ut, det kommer att sluta i en katastrof om vi inte gör något nu! Genom mina bilder vill jag visa vilken fantastisk natur vi har och att den är värd att bevara för framtida generationer. Kan jag på detta sätt väcka ett vilande naturintresse hos någon är det mycket värt.

Publiceringar

Camera Natura, Natur & Foto med flera.

Utmärkelser

2017 – Nordic Nature Photo Contest / Mammals – Winner
2017 – Nordic Nature Photo Contest / Mammals – Rewarded
2016 – EVIN / Naturbild – 1:a pris
2016 – EVIN / Naturbild – 2:a pris
2015 – Grand Photo Salon Bosnia / UPI Ribbon / Nature
2014 – WPJA / Wedding photography / Honorable Mention / Weather
1987 – Årets Bild / 3:e pris Årets Sportkollektion
1979 – Årets Bild / 2:a pris Årets Sportkollektion

Facebook Dela på Facebook

Isbjörnar

Mariebergsskogen AB, 651 84 Karlstad | Tel 054-540 27 50 | Fax 054-18 67 82 | mariebergsskogen@karlstad.se | Om webbplatsen